Voetbalhistorie van Fora-Boys.

Flora Boys is voortgekomen uit het zogenaamde jongensdorp en is opgericht op 13 september 1953. De oprichting heeft volgens oude verhalen plaats gevonden in een duivenhok. In jongensdorp woonden veel jongens uit veelal kansarme gezinnen die ook graag wouden voetballen in clubverband, maar niet over benodigde middelen beschikten.

De gemeente heeft om deze reden speciaal voor de Florabuurt een voetbalveld aangelegd aan de klimopweg, maar de gemeente maakte niet de Flora Boys de hoofdhuurder maar Oranje Zwart (uit Amsterdam Zuid) . Hierdoor werd de Flora Boys een onderhuurder en kreeg dus geen eigen kantine en zag de inkomsten van de kantine naar Oranje Zwart gaan. Hierdoor werd de opbouw van Flora Boys vanaf de start bemoeilijkt aangezien er weinig geld was voor aantrekken van jeugd, trainingskosten, zaalhuur etc.

flora boys duivenhok

Het duivenhok van Flora Boys

Maar Flora Boys wist sportief vooruit te komen en hierdoor ook veel publiek te trekken. Na eerst meerdere promoties in de A.V.B te hebben gemaakt wist Flora Boys de zaterdagafdeling van de K.N.V.B. in 1968 te behalen en belande in de Gelders-Utrechtse afdeling. De reputatie van de club raasde snel door de afdelingen, Flora Boys werd afgeschilderd als een harde, unfaire ploeg waarvan de aanhang zich onsportief zou gedragen. Maar op de velden bewezen de Boys dat ze daadwerkelijk kwaliteiten hadden, want in het tweede jaar dat de ze in de K.N.V.B. zaterdagafdeling speelden moest een beslissingswedstrijd tegen de Spartaan bepalen wie de kampioen in de vierde klasse werd. Voor ruim duizend toeschouwers ging een jeugdig Flora Boys in de verlenging met 2-1 onderuit. Maar dat dit niet een eenmalig succes was bleek wel uit het feit dat ze het seizoen erop wel kampioen werden en zo promotie naar de derde klasse afdwongen. Met de trompetterkorps “Het Bloemenkwartier” voorop en de spelers in een grote bus daarachter werd een rondrit gemaakt door de Bloemenbuurt, het domein van de Flora-Boys. Nu was het levenswerk van oud-bestuurslid de heer F. Elzenmuller (Ome Freek) werkelijkheid geworden.

Het was na twintig jaar spelen op de klimopweg dat Flora-Boys de mogelijkheid kreeg om een eigen clubhuis te bemachtigen. De Volewijcker was naar de overzijde van sportpark Buiksloterbanne verhuisd en lieten twee velden en een clubhuis achter op het sportpark. De kostten waren fl 125.000,- , met een bijdrage van gemeente Amsterdam kon er een lening bij “financiering sportaccomodaties” worden afgesloten, maar Flora Boys moest wel fl15.000,- zelf mee brengen. Voor dit bedrag heeft de heer Molenaar (oud-voorzitter) garant gestaan en leden van Flora-Boys die de club een warm hart toe draagden startte een groot schalige oud-papier-aktie en brachten zo het bedrag in drie jaar tijd bijeen. Hoe groot die actie was blijkt wel uit het feit dat oud papier in die tijd slechts 4 cent per kilo opbracht.

teamfoto flora boys

Teamfoto Flora Boys

Zo startte Flora Boys in 1974 op hun eigen voetbalvelden en had de club een eigen clubhuis. Er werd in eerste instantie gedacht door het bestuur om de kantine te verpachten. Maar na een eerste jaar zelf de kantine te hebben geëxploiteerd was al snel duidelijk dat het d.m.v. de kantineomzet de club financieel sterker kon worden en de kantine was 7 dagen per week geopend. Door deze financiële injectie kon de club een trainingsveld aanleggen, de kantine opknappen, alle spelers van de club voorzien van tenues en werden de spelers van het eerste en tweede op zaterdag met de bus naar de uitwedstrijden vervoerd.