De geschiedenis van FNC

NDSM was de voetbalclub die op 20 december 1980 het sportpark Kadoelen als nieuwe bewoner mocht openen. Toen Amsterdam de scheepswerf NDSM nog bezat was de zaterdagvoetbalvereniging met dezelfde naam een florerende club. Met de teloorgang van de Amsterdamse Scheepsvaartindustrie is ook de voetbalvereniging bijna kopje onder gegaan, mede door de verhuizing waardoor het ledenaantal terug liep. NDSM die in het seizoen 1980/1981 nog tweede klasse speelde degradeerde in een paar jaar naar de tweede klasse AVB.

Eind jaren 80 begon NDSM net weer uit het dal te komen met de grote aanloop van jeugdleden. Maar de volgende tegenslag diende zich aan, vorm gegeven door een plan van het deelraadsbestuur van Amsterdam Noord: Optimaliseren van de speelvelden van alle voetbalverenigingen in Amsterdam Noord. Dit plan hield in dat er woningbouw kon gerealiseerd worden op sportparken als Elzenhagen (KMVZ en DWV) en sportpark Bannebuiksloot (Flora Boys en Volewijckers). De wijkwethouder C. Weltevreden had al voor haar zelf besloten om de Volewijckers naar het kadoelen sportpark te verhuizen en NDSM en Flora Boys als onderhuurders bij een andere vereniging te plaatsen. Dit zou voor beide verenigingen betekenen dat ze geen eigen kantine inkomsten meer genereren en een aanzienlijke ledenverlies.

Flora Boys was als een van de weinige clubs in Amsterdam Noord die schuldenvrij was en in het bezit was van een eigen clubgebouw. Dus bij een verplichte verhuizing moest de stadsdeelraad Flora Boys uitkopen. Maar geld op de bank en ergens onderhuren was geen perspectief voor het Flora Boys bestuur, aangezien ze zelf al hadden ondervonden hoe lastig het is om ergens onder te huren en als club gezond te blijven.

Het duurde toen ook niet lang of de besturen van NDSM en Flora Boys sloegen de handen in een en besloten tot een fusie. Hierdoor kon met het geld dat Flora Boys voor het clubgebouw kreeg de schulden die NDSM had worden weggewerkt en een gezonde club onder de naam Flora Boys NDSM Combinatie (FNC) worden opgericht.

De selectie’s van beide clubs werden samengevoegd en mochten in de vierde klasse KNVB spelen, aangezien Flora Boys op dit niveau actief was voor de fusie. Voor NDSM betekende dit in zekere zin promotie nadat men in de competitie op een haar na de titel van de tweede klasse AVB miste.