SV Kadoelen | Vikingpad 44 | 1034VG Amsterdam | tel.nr. 020 - 631 6673 / 020 - 631 7121

De geschiedenis van NDSM

Toen in 1945 de viering van de bevrijding weer wat was geluwd, ging men weer aandacht aan “sport en spel” besteden. Begin 1946 werd besloten om de vereniging aan te melden bij de KNVB afdeling Amsterdam, maar wel onder de naam NDSM (Nu Door Samenwerking Machtig). De thuiswedstrijden werden gespeeld op het Volewijckers-terrein aan het Mosveld.

Goede start in georganiseerd voetbal

Het was het seizoen 1946-1947 dat NDSM voor het eerst meedeed aan georganiseerd voetbal en het eerste jaar was meteen succesvol want NDSM werd kampioen. Voor promotie naar de tweede klasse moest er een promotie wedstrijden worden gespeeld tegen de kampioenen van de twee andere derde klassers. NDSM won met glans en promoveerde zo binnen een jaar naar de tweede klas AVB.

Het seizoen erop eindigde NDSM met KMVZ op een gedeelde eerste plaats, een beslissingwedstrijd moest uitkomst brengen en die werd gewonnen door KMVZ. Maar de promotie wat in het seizoen 47-48 niet lukte werd in 48-49 wel bereikt. Dit seizoen werd niet alleen een promotie naar de 1 klasse AVB afgedwongen maar ook de AVB-beker werd gewonnen tegen ELLA.

Aangezien de sportvelden aan het Mosveld moesten worden verlaten en het ledenaantal zodanig was toegenomen, dat NDSM in het begin van het nieuwe seizoen naarstig op zoek moest naar een nieuw eigen onderkomen. Op zaterdag 22 oktober 1949 hees de toenmalig directeur van de werf Feike de Boer de NDSM-vlag op het veldencomplex (2 velden) aan de klaprozenweg. Dit heugelijke feit zorgde blijkbaar ook voor de nodige sportieve inspiraties aangezien NDSM dit seizoen kampioen werd, maar helaas geen promotie kon afdwingen in de promotiewedstrijden.

Het seizoen 1950-1951 is een van de belangrijkste seizoenen geweest in de geschiedenis van NDSM aangezien dit het jaar was dat het eerste promoveerde naar de grote bond, de KNVB. In een korte periode van 5 jaar dat NDSM georganiseerd voetbal speelde wist het maar liefst 4 maal kampioen te worden.

Groei vereniging

Na de bliksem start waren de seizoenen tussen 1951 en 1955 duidelijk rustiger op sportief gebied want NDSM eindigde steeds in de middenmoot. In 1955 werden er nieuwe kleedlokalen in gebruik genomen en werd het complex op het lichtnet aangesloten, wat ook weer ten goede kwam tot de sportieve aspiraties aangezien er aan het einde van het seizoen een kampioenschap te vieren viel en er gepromoveerd werd naar de 3e klas KNVB. Dit succes had tot gevolg dat het aantal leden aanzienlijk toenam en het 200e voetballid zich aanmeldde In het seizoen 1956-1957 werd er voor het eerst gestart met jeugdvoetbal en werd er met 2 welpen en 2 junioren B-elftallen aan competitie deelgenomen.

2e Klasse

Bij aanvang van het seizoen 1960-1961 speelde NDSM alweer vier seizoenen in de derde klas KNVB. De resultaten waren niet bepaald imponerend geweest en het seizoen werd somber te gemoed gezien. Maar na een moeizame start sprokkelde NDSM de nodige punten en wist op een tweede plaats te eindigen wat recht tot promotie gaf naar de tweede klasse. Een prestatie wat tot dan toe nog geen enkele Amsterdamse zaterdagclub had bereikt.

Gezien de sterke competitie had NDSM het zeer zwaar met tegenstanders als IJselmeervogels, Spakenburg, Huizen, Zuidvogels. Het was ook pas op de laatste speeldag dat NDSM zich veilig speelde tegen Huizen d.m.v. een gelijkspel, waarbij dient te worden opgemerkt dat de doelman van NDSM een penalty pakte in de laatste minuut. Het seizoen 1962-1963 werd een heel ander verhaal, NDSM was voor het eerst interregionaal ingedeeld maar wist lang mee te doen om het kampioenschap met Noordwijk, DOVO, Ijselmeervogels, Huizen en Quik Boys. Maar het was de wedstrijd in Noordwijk die de beslissing bracht, voor 4000 toeschouwers verloot NDSM met 2-1 en werd NDSM verdienstelijk tweede achter Noordwijk.

Ook het daarop volgende seizoen werd weer een succes, zwart wit ’28 werd echter de kampioen na een nek aan nek race met NDSM. De sportieve prestaties bleven niet onopgemerkt, wat bleek uit de uitverkiezing van een viertal NDSM’ers voor het westelijk zaterdagelftal. Aanvoerder Gerrit Kaars werd als eerste NDSM’er gekozen in het Nederlands zaterdagelftal voor een interland in en tegen Belgie

De daarop volgende seizoenen verlopen sportief een stuk minder en het eerste hoogtepunt is het openen van een overdekte tribune op 13 maart 1969.

De begin jaren 70 werden op geschrikt met trieste berichten voor NDSM, zo moest de club er rekening mee houden dat het op korte termijn moest vertrekken van het intieme sportcomplex aan de klaprozenweg. En op 8 April 1970 bleek een zwarte bladzijde in de geschiedenis voor NDSM , de heer Gundelach sr. medeoprichter, erelid en oud bestuurslid, bondsridder van KNVB was overleden. Als herinnering aan hem wordt er ieder jaar een jeugdtoernooi voor jeugdelftallen gespeeld.

In het seizoen 1972-1973 vierde NDSM het dertig jarige bestaan en kon zich maar net handhaven in de 2e klasse, maar het daarop volgende seizoen belande men op de laatste plaats. NDSM moest na 31 jaar voor het eerst een stapje achteruit maken.

Kadoelen

In de derde klasse kwam NDSM weer in een competitie met clubs uit Amsterdam waaronder Flora-Boys en KMVZ. Het zou vier jaar duren voordat NDSM weer in aanmerking kwam voor een promotie naar de 2e klasse en dit ook daadwerkelijk realiseerde in 1978. Ter gelegenheid van dit succes werd er, wat later voor het laatst bleek te zijn, een groot feestavond georganiseerd in de grote kantine op de scheepswerf.

Het bestuur was inmiddels druk bezig met de realisatie van een nieuw clubgebouw op het sportpark Kadoelen. Ook het tweede seizoen van NDSM in de tweede klasse werd nog gespeeld op het sportpark aan de klaprozenweg. Met een beslissingswedstrijd, waarin Cees Koster en Rob Bontekoe uitblonken wist NDSM zich te handhaven.

Het was op 20 december 1980 dat NDSM het sportpark Kadoelen kon openen. De kantine was opgezet afgeleid van het oude clubhuis aan de klaprozenweg knus en gezellig Dit was mede mogelijk gemaakt door de grote inzet van het bestuur en de vele vrijwilligers onder bezielende leiding van dhr. J. v/d Berg die de wapenspreuk NDSM (Nu Door Samenwerking Machtig) alle eer aan deden.

Magere jaren

Een nieuw sportcomplex zorgde voor een enorme toeloop van jeugdleden uit de naaste omgeving. Maar een nieuw complex bleek niet alleen de nodige voorspoed op te leveren. Het eerste seizoen op sportpark kadoelen betekende degradatie naar de derde klasse en op de eerste ledenvergadering aan het begin van het seizoen 1981-1982 werd een motie ingediend tegen het bestuur omtrent het kantinebeheer. Na een emotionele discussie meende het voltallige bestuur op te moeten stappen.

Ook op het veld was het lek nog niet boven, want in de volgende drie seizoenen werd er achter elkaar gedegradeerd en was de trotse tweede klasser van vier jaar daarvoor afgedaald tot de eerste klas AVB waar het in het seizoen 1984-1985 vierde van onderen eindigde. Wist NDSM in de eerste vijf jaar op sportcomplex aan de klaprozenweg vier maal kampioen te worden zo degradeerde het vier maal in de eerste vier jaar op sportcomplex Kadoelen. Een valse start.

In de oorlogsjaren 1942-1943 werd er bij de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij door de werknemers met veel succes een onderlinge voetbalcompetitie gespeeld. Door de toenmalige voetbalenthousiasten is toen besloten om een sportvereniging op te zetten en met de naam “sport en spel” werd de oprichting op 23 april 1943 een feit. Van georganiseerd voetbal kwam er in de laatste oorlogsjaren niet. Het hoogtepunt van de vereniging in die periode was een sportdag op het Volwijckers-terrein waarop het hijsen van de Nederlandse vlag het hoogtepunt was, hetgeen in die tijd verboden was.